Problemen bij binnenisolatie

Denk aan uw gezondheid en geef vocht en schimmels geen kans.

logo_binnenisolatie

Gezondheidsgevaar!

Schimmels zijn uitermate schadelijk voor de gezondheid van mensen. Ze kunnen allergische huidreacties, hoofdpijn, ontstoken slijmbeurzen, longontstekingen en uiteindelijk zelfs lonkanker tot gevolg hebben. Ideale broedplaatsen voor schimmels in woningen zijn koude binnenwandoppervlaktes en koudebruggen, dit zijn plekken die zich onvoldoende opwarmen omdat daar de isolatie niet afdoende aaneensluit en waar condensvocht neerslaat. Aan deze punten wordt vaak onvoldoende aandacht geschonken te meer omdat deze plaatsen met de ‘traditionele’ methodes moeilijk te isoleren zijn. Vocht kan vaak van binnenuit in de voorzetconstructies indringen en vervolgens voor vocht en schimmel zorgen.

asthma_kid

Veel gebruikte oplossingen

Bij het na-isoleren aan de binnenzijde van buitengevels stuit men op veel problemen. Er zijn worden verschillende methodes toegepast om gevels aan de binnenzijde te voorzien van isolatiematerialen. Veel van deze systemen zijn gebaseerd op het creëren van een voorzetwand van metselwerk, of houten cq. metalen staanders, al dan niet vrijstaand van de gevel met een (te) kleine spouw, isolatie ertussen en afgewerkt met gipsplaten of een ander plaatmateriaal.
Na verloop van tijd ontstaan er bij veel van deze oplossingen problemen.

schimmelachtervoorzetwand

Koude punten in de wand vermijden

Het dauwpunt is de plek waar waterdamp tot water wordt. Dit dauwpunt ligt normaal gesproken in de isolatielaag waar het veelal geen kwaad kan, maar bij koudebruggen en onvoldoende geïsoleerde plekken ligt deze temperatuur dicht aan het oppervlak in de kamer, waardoor er koude en vochtige plekken ontstaan die een ideale plek zijn voor de vorming van schimmels. Ook op plaatsen waar kasten staan zie je schimmel ontstaan, omdat de kasten de opwarming van de wand tegengaan.

webschimmel

Ventilatie en isolatie

Luchtvochtigheid is ook van belang bij het binnenklimaat. Voor een gezonde leefomgeving moet de relatieve luchtvochtigheid ongeveer tussen de 50 en 65% liggen. Hierbij moet bedacht worden dat een gemiddeld gezin van 4 personen zo’n 10 kg waterdamp per etmaal produceert door onder andere te koken, douchen, afwassen, etc. Indien de wanden te koud zijn aan het binnenoppervlak zal deze waterdamp neerslaan als vocht op de koudste plekken op de wanden, plafonds en vloeren. Hoe beter men isoleert hoe beter men moet gaan ventileren om overtollig waterdamp te kunnen afvoeren. Wanneer er dan ook nog extra vocht, door condensatie of ondeskundig aangebrachte isolatie, ontstaat kan men begrijpen dat het leefklimaat voor mensen drastisch verslechterd, zelfs ten opzicht van de ongeïsoleerde situatie voordien. Met als gevolg schimmelvorming, houtrot en gezondheidsklachten.

schimmelvz

De oplossing is eenvoudig

Kies voor natuurlijke producten waaronder houtvezelisolatie, leem en kalk, dé onderdelen van de Naturetherm-systemen. Deze producten hebben als eigenschap dat ze een vochtregulerende werking hebben, ze bufferen overtollig vocht in zich en geven het later weer af aan hun omgeving, waardoor het aanbrengen van deze producten veel minder foutgevoelig is.

Naturetherm systemen zijn ruimte besparende isolatiesystemen van natuurlijke isolatieplaten en natuurlijke stucafwerkingen met zowel een hoge isolerende als ook een hoge regulerende werking voor een gezonder en aangenamer woonklimaat.

udmaterialen