De Technostuc filosofie

logo_informatie

Kies voor gezondheid, zekerheid én … garantie

Het ideale aan de producten van Technostuc is dat het complete op elkaar afgestemde systemen zijn die zich in de praktijk hebben bewezen en steeds weer bewijzen. U hoeft niet te experimenteren, maar u kiest voor de zekerheid van complete systemen.
Deze dragen bij aan een gezondere leefomgeving en laten zich daarbij ook nog eenvoudig en prettig verwerken.

Vandaar, Technostuc Systemen!

muurverf5
Natuurlijke stuc- en isolatiesystemen
Technostuc Systemen is ontstaan door de jarenlange ervaring van Robin Zwarteveen in de stukadoors-, (gevel)isolatie en interieurbranche. Mat de ervaringen als onafhankelijk bouwadviseur met een erkende expertise op het gebied van moeilijke stucwerk-vraagstukken, en als zoon van een voormalige stukadoors-ondernemer is de affiniteit met de bouw- en afbouwsector en de kennis van de markt en de producten groot. Samen met partner en Ingrid Zwarteveen, Interior Designer en bouwingenieur, kwam hij steeds vaker de problemen tegen van een ongezond binnenklimaat en ongeÏsoleerde woningen en gebouwen. Want helaas is het bij nieuwbouw vaak zo, dat hoe beter we isoleren hoe ongezonder de het woon- en leefklimaat veelal wordt. En bij oude panden is er niet alleen schade aan het stucwerk, maar ook is er veelal een gebrek aan isolatie, hetgeen voor vocht, schades en dus voor een ongezond leefklimaat zorgt.
robingpersihseh

“Oude materialen” blijken het gezondst

Ook de installaties in woningen en kantoren voor ventilatie, verwarming en koeling maken de woon- en werksituatie er over het algemeen niet beter op. Daarin zijn de nodige ontwikkelingen gaande, maar dit gebeurt langzaam. Door de bestudering van bouwsystemen in Europa en de ervaringen met moderne isolatie- en stucsystemen, werd de interesse gewekt voor natuurlijke, (bio)ecologische en gezonde bouwmethoden, die in de landen om ons heen vaker worden toegepast dan in Nederland. Het zijn moderne, goed geïsoleerde woningen of utiliteitsgebouwen die worden gebouwd met, voor het grote publiek, “alternatieve” producten, zoals natuurlijke isolatiematerialen en natuurlijke afwerkingsproducten. Hierbij blijkt dat de “oude” natuurlijke producten als leem, kalk, hout en natuurisolatie zeer gezonde eigenschappen hebben voor de mens.

gezondstehuisbinnen
Dichte ongezonde woningen
In het bijzonder nieuwbouw woningen ontstaan door de huidige isolatienormen en kierdichtingen ideale voedingsbodems voor schimmels.
Schimmels gedijen het beste bij een luchtvochtigheid van meer dan 80% en boven de 20 graden. Vooral in goed geïsoleerde ruimtes stijgt de luchtvochtigheid snel en schimmels zijn zeer ongezond voor volwassenen, en vooral voor kinderen. Dispersie muurverven en sierpleisters, geglazuurde tegels en behangsoorten met hoge kunststof aandelen understeunen dit vochtige klimaat omdat deze producten geen vocht opnemen.
Stucmaterialen voor binnen op leem- en kalkbasis reguleren het binnenklimaat, voorkomen schimmels en bieden daarnaast moderne decoratieve mogelijkheden.
condens
“Natuurlijke airconditioning”
Leem en kalk zorgen voor een gezond woonklimaat. Schimmel vindt geen voedingsbodem in leem en kalk, hetgeen een positieve uitwerking heeft voor vochtige ruimtes, goed geisoleerde woningen en achter meubelen (kasten) bij koude wandoppervlaktes.
Daarnaast nemen leem en kalk overvloedige vocht uit de lucht op (hoge luchtvochtigheid) en staat het vocht bij een drogere periode (lage luchtvochtigheid) weer naar binnen af. De wanden “ademen” als het ware en vormen zo een “natuurlijke airconditioning”.

Naar buiten toe moeten muren vocht goed kunnen ‘uitdampen’. Dit diffusie-proces kan alleen ontstaan bij damp-open isolatie- en stucmaterialen. Hierbij zien we vaak dat bijv. damp-dichte acrylaat sierpleisters of dispersie muurverfen het vocht van de muur blokkeren en zo voor schade zorgen. Niet alleen aan de afwerking maar ook aan de constructieve gevels. Ook hiervoor bieden bijv. tras-kalk pleisters en silicaat muurverven, reeds langs bestaande natuurlijke producten, absoluut de beste oplossing.

muurverf2

Isoleren? Doe het ook natuurlijk!

Binnenisolatie/na-isolatie
Problemen die kunnen ontstaan bij het naïsoleren van de binnenzijde van buitengevels hebben geleid tot veel bouwbiologisch onderzoek.
Voorzetwandjes met staanders, minerale wol en plasticfolie leveren zeer veel problemen op. Zo kunnen vocht en schimmels zich ophopen tussen deze wandjes. Het blijkt dat met name natuurlijke isolatieproducten als houtvezelisolatie-platen het beste gewapend zijn tegen vocht en schimmels. Deze isolatieplaten hebben als eigenschap dat ze een vochtregulerende werking bezitten, ze bufferen overtollig vocht in zich en geven het later weer af aan hun omgeving, waardoor deze platen veel beter presteren bij binnenisolatie dan andere gangbare systemen.

naturetherm2
Ook bij het na-isoleren van daken worden veel fouten gemaakt of wordenverkeerde materialen gebruikt. Het gevolg is vaak dat oude dakbalken of het dakbeschot wegrot. Ook hier bieden natuurlijke isolatiedekens en een damp-regulerende opbouw en afwerking betere oplossingen, voor zowel het behoud van het gebouw als voor de gezondheid van de bewoners.

Technostuc heeft complete, natuurlijke en in de praktijk bewezen systemen voor binnenisolatie met stucafwerking, zoals NatureFlex isolatiedekens, Naturethem binnenisolatie en Comfortwall afwerkingen van schuine daken.

flexopzolder250
Buitenisolatie (ook op houtskeletbouw HSB)
Buitengevelisolatie met houtvezelisolatie combineert belangrijke bouwbiologische eigenschappen als capillaire vochtgeleiding, dauwpunt beïnvloeding (er ontstaat geen dauwpunt), voorkoming van warmtebruggen (cq. koudebruggen) en warmteaccumulatie waardoor schimmelvorming (binnen) en mos- en algaanhechting (buiten) worden tegengegaan dan wel vertraagd. Tevens biedt het systeem optimale thermische isolatie in winter én zonne hittebescheming in de zomer.

Technostuc heeft ook hiervoor complete, natuurlijke en in de praktijk bewezen systemen voor buitengevelisolatie met 10 jaren gegarandeerde stucafwerking, zoals Naturetwall-Diffutherm, UdiFront en UdiReco systemen.

bgi5

Kies voor gezonde materialen en complete systemen

De positieve eigenschappen van natuurlijke materialen, zoals leem, kalk zorgen ervoor dat deze producten tegenwoordig aan een revival bezig zijn. En natuurlijk houtvezelisolatie wordt steeds meer toegepast, hetgeen met moet zien als een doorontwikkeling van stro, dat men vroeger veel als ‘isolator’ gebruikte. Men moet het niet zien als “geitenwollensokken”-producten, maar als gezonde, natuurlijke materialen.

Echter niet alle in de natuur voorkomende producten en materialen zijn per definitie gezond. Denk hierbij aan giftige paddestoelen in het bos, of asbest-platen die lange tijd veelvuldig gebruikt werden en waarvan de asbest-vezel in de natuur gewonnen werd.

De materialen die Technostuc gebruikt voor haar systemen zijn producten die al lange tijd bestaan en waarvan het gebruik onbezwaard is. Een gezond woonklimaat en eenvoudige verwerking spreken voor de producten. Men zou de keuze voor bouwmaterialen niet alleen aan architecten, aannemers of verwerkers moeten overlaten, maar uit gezondheids-overwegingen ook zelf over mee moeten beslissen.

Want aangezien mensen ca. 90% van hun tijd tegenwoordig binnen doorbrengen en maar 10% in de vrije natuur, is het zaak om te kiezen voor natuurlijke bouwproducten voor de wanden van je woning, als zogenaamde “derde huid”.

naturethermnatuurlijk