Monumenten isoleren? Doe het natuurlijk!

logo_informatie
Wij adviseren om bij oude (monumentale) panden die moeten worden geïsoleerd zoveel mogelijk het gebouw te respecteren. Het van binnenuit verwarmen van ongeïsoleerde muren in de winter is veelal een uitstekend proces gebleken voor monumentale gebouwen. Dit levert echter een hoog energieverbruik op hetgeen uiteindelijk erg kostbaar is en niet comfortabel.

Ook is het vaak onwenselijk om een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te willen behalen met na-isolatie aan de binnenzijde van oude gevels. Zie ook Technostuc info: Isoleren maar hoe dik dan?. Vaak zijn er immers probleemzones die men niet optimaal kan oplossen bij het na-isoleren, zoals bij lateiconstructies, aansluitingen bij o.a. balkons, serres en borstweringen, oude ramen of kozijnen die blijven bestaan, etc. Gevolgen hiervan kunnen zijn: schimmelvorming, het kapot vriezen van gevelmetselwerk als gevolg van verzadiging van het metselwerk, rotting van kozijnhout, vloerbalken(koppen) of houten dakbeschotten. De meeste isolatiematerialen hebben inmiddels bewezen hier niet mee om te kunnen gaan. Denk hierbij aan voorzetwanden die gaan schimmelen of stinken, of wandopbouwen met niet-vochtregulerende isolatiematerialen die druipen van het condensvocht en daardoor een klam binnenklimaat opleveren met schimmelvorming of houtrot tot gevolg. Waarbij, naast de nadelige gevolgen voor de kwaliteit van het Monument, het ontstaan van schimmel en vocht zeer negatief op de gezondheid en het comfort van bewoners of gebruikers zal uitwerken.

DSC02383
Technostuc Systemen heeft zich gespecialiseerd in ‘ademende’ en vochtregulerende na-isolatie- en stucsystemen voor binnen en buiten die zeer goed met deze problematiek om kunnen gaan, zoals:

  • het Naturetherm-systeem voor de na-isolatie van gevels aan de binnenzijde,
  • het Natureflex-systeem voor dak- en vloerisolatie tussen de balken,
  • het dunne en relatief lichte Comfortwall-systeem voor het bekleden en afwerken van lichte scheidingswanden, vlakke plafonds en schuine zolderplafonds,
  • stucwerk-systemen op basis van (cement-vrije) Leem, Kalk en Tras-Kalk (o.a. saneerpleisters)
  • minerale muurverf-systemen van Silicaat-, Kalk- en Leemverf.

Kies voor gezonde materialen en complete systemen

De natuurlijke materialen die Technostuc Systemen al vele jaren gebruikt voor haar systemen zijn producten waarvan het gebruik onbezwaard is. De positieve eigenschappen voor mens, milieu en gebouw van natuurlijke bouwmaterialen, worden de laatste jaren steeds meer onderkend en erkend.

Een gezond woonklimaat, eenvoudige verwerking én het behoud van Monumenten spreken steeds duidelijker voor deze producten.

Hoffman Hengelo GLD (77)

Klantenkring van Technostuc Systemen

Tot de klantenkring van Technostuc Systemen behoren o.a. de Rijksgebouwendienst met prestigieuze projecten als het Rijksmuseum in Amsterdam waar 3000m2 souterraingewelven met reversibel Technostuc Leemstuc zijn afgewerkt, en de soldatenwoningen bij Slot Loevesteijn in Poederooien met de na-isolatie met Naturetherm, leemstuc en wandverwarming aan de binnenzijde van de gevels.

Stichting Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer met verschillende projecten in Nederland w.o. de Sterrenwacht te Nijverdal en verschillende bezoekerscentra, beheerderswoningen en opstallen die verbouwd worden o.a. tot recreatiewoningen.

Stichtingen en verenigingen voor Monumenten-behoud zoals Bergkwartier waarvan de ‘Oude Inktfabriek’ in Deventer met Naturetherm HK binnenisolatie (met bio-kalkpleister) is voorzien, het landgoed Twickel waarvan een beheerderswoning in Delden van binnenisolatie met Naturetherm Clay HL (met leemstuc) is voorzien, en het Wijnhuisfonds waarvan ‘Dat Bolwerck’, één van de oudste panden van Zutphen, recent met Naturetherm HK binnenisolatie (met bio-kalkpleister) is voorzien.

Vele particulieren die monumentale panden verbouwen w.o. het Koetshuis in Zoelen, het oude Posterijen Koetshuis in Steenwijk, de oudste schuur van Nederland ‘De Schöppe‘ in Winterswijk, het burgermeestershuis Het Hof in Hengelo Gelderland, het oudste pand van Meppel ‘Het Schuttehuis’, villa ‘Harscamp’ in Baarn, een herenhuis aan de Hoflaan te Rotterdam-Kralingen, een kerketoren in Ouderkerk aan de Amstel, etc..

DSC04335

Kies voor gezondheid, behoud én … garantie

Bij Technostuc Systemen staat een gedegen onderbouwd projectadvies voorop, op basis van kennis, kunde en jarenlange ervaring. Technostuc Systemen is leverancier en voert zelf geen projecten uit, maar spreekt wel mee over constructies, ondergronden en esthetica, controleert de uitvoering, draagt oplossingen aan voor problemen, maar zegt ook keihard ‚nee‘ als iets technisch niet uitvoerbaar of haalbaar is.

Het ideale aan de producten van Technostuc Systemen is dat het complete op elkaar afgestemde en geteste systemen zijn. Hoogwaardig van kwaliteit en met materialen die zich in de praktijk ruimschoots hebben bewezen, en zich elke dag weer bewijzen. Met Technostuc Systemen kiest u voor de zekerheid van een compleet systeem en bijbehorende systeemgarantie, of het nu om na-isolatie van gevels, om zolder isolatie en afwerking, om zout-bufferende saneerpleisters, om vocht-bufferende isolatiepleisters, om cementvrij gevel stucwerk, om minerale ‘ademende’ muurverven, om regulerende leempleisters of om schimmelwerende kalkpleisters gaat. Onze systemen dragen bij aan een gezondere leefomgeving, laten zich daarbij ook nog eenvoudig en prettig verwerken en zorgen mede voor het behoud van uw Monument.

Mochten er vragen zijn over onze systemen of oplossingen, of met betrekking tot uw Monument of monumentale projecten, dan horen we dat graag.

Zie referenties

DSC01238