Rijksmuseum Amsterdam

Rijksmuseum Amsterdam

Na een lang voortraject van adviseren, overleggen, en testen is er in het Rijksmuseum te Amsterdam gestart met het aanbrengen van leemstuc in de souterrains van dit Rijksmomument.
Bijna 3000 m2 kruisgewelf-plafonds worden voorzien van leemstuc. Daarbij worden ongeveer 6 kilo-meter lengte stucprofielen verwerkt om tot een zo strak mogelijk eindresultaat te komen.

Souterrains Rijksmuseum Amsterdam

Souterrains Rijksmuseum Amsterdam

Souterrain gewelven

Bijna aan het einde van de ongeveer 12 jarige verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam werd beslist om op advies van Technostuc Systemen de souterrains, die vroeger dienst deden als opslagruimten en werkplaatsen en die nu tentoonstellingsruimten worden, te voorzien van een stuclaag van leemstuc.

De fraaie kruisgewelf-plafonds van de souterrains werden tijdens de verbouwing schoongemaakt en waar nodig hersteld. Hierdoor vormden de gewelven geen mooie eenheid meer met een esthetisch onrustig karakter waardoor de aandacht te veel van de museumstukken zou worden afgeleid.

Kruis gewelven van baksteen in het Rijksmuseum Amsterdam

Kruis gewelven van baksteen in het Rijksmuseum Amsterdam

De inzet was om een afwerking te vinden die een rustig en evenwichtige omgeving zou bieden voor de tentoongestelde kunst, maar wat de gerestaureerde kruisgewelven niet zou schaden. Zodat toekomstige aanpassingen of verbouwingen binnen het Rijksmuseum niet weer voor dezelfde problemen zouden worden gesteld van het moeten stralen van de eeuwen-oude bakstenen gewelven.

‘Reversibel stucwerk’ van Technostuc-leem

In eerste instantie werd gedacht aan het gebruik van ‘oude’ stucmaterialen op kalk of tras-kalk basis. Hiervoor werd advies gevraagd aan Technostuc Systemen.

Echter kalk en tras-kalk gaan een onverbrekelijke verbinding aan met de baksteen, waardoor dat ontstaat wat niet gewenst is, namelijk beschadiging en aantasting van de oude ondergrond.

Gewelven klaar voor leemstuc

Gewelven klaar voor leemstuc

Technostuc Systemen adviseerde de Rijks-gebouwendienst, eigenaar van het museum, om Conluto leemstuc toe te passen. Conluto leemstuc is een zuiver natuurlijk product, dat zich door droging hecht aan de bakstenen, maar door de toevoeging van vocht weer volledig van de ondergrond laat verwijderen.

Samen met de projectleiding van het Rijksmuseum en Rijksgebouwendienst werd besloten om een ‘live’-test te doen op basis van het Technostuc-advies. Gedurende een testperiode van enkele weken en het opbrengen van verschillende materiaallagen werd door het ingeschakelde onafhankelijke onderzoeksbureau COT het Technostuc-advies bevestigd. De Technostuc-leem is een 100% reversibel stucmateriaal, ideaal voor de toepassing in monumenten als deze.

Vakmanschap gevraagd

Voor de verwerking van de ongeveer 50 ton leem is vakmanschap gevraagd, vooral gezien de moeilijkheidsgraad van de ondergrond.

Veel moeilijke m2 voor leemstuc in het Rijksmuseum Amsterdam

Veel moeilijke m2 voor leemstuc in het Rijksmuseum Amsterdam

Stukadoorsbedrijf Lüsschen uit Kortenhoef zal met haar medewerkers alle vakkennis moeten aanspreken om gedurende 3 maanden werktijd de gewelven van prachtige, waardevolle en vooral natuurlijke leemstuc-lagen te voorzien.

Posted by robin