Ook kalk is puur natuur

logo_kalk

Kalkstuc: uit de tijd van de Romeinen

Kalk behoort ook tot één van de oudste bouwmaterialen ter wereld. Zonder kalk zouden de Chinese muur of de piramide van Cheops niet bestaan. De Romeinen kenden de uitstekende bouwfysische eigenschappen van kalk zeer goed en gebruikten gebrande kalksteen als stucwerk en muurverf in hun villa’s en voor hun prachtige fresco’s.

Daarnaast was kalk altijd al een hygiene middel. Mensen “kalkten” hun wanden als natuurlijke desinfectering en als verhindering van schimmelgroei in woningen. Ook als gevelpleisterwerk wordt kalk al honderden jaren gebruikt tegen weersinvloeden. Kalkstuc zorgt net als leemstuc voor een gezonder woonklimaat. Door kalkstuc op de muren aan te brengen creeër je eenvoudig een gezonder leefklimaat, doordat het kalkstuc de luchtreinigt en vocht regulerende werking heeft.

Kalk is van deze tijd

Echter in de Middeleeuwen raakten de voordelen van kalk in de vergetelheid. Alleen boeren gebruikten kalk nog steeds voor desinfectering en als middels tegen schimmelvorming. In onze tijd werd kalk herontdekt voor decoratieve vormgeving van wanden en gevels, in de vorm van kalkstuc. Hoewel kalk langzamer te verwerken is als de andere gangbare pleistermaterialen als cement en gips,steeds vaker te vinden verschillende vormen. Maar daarentegen is kalk veel taaier en sterker, desinfecterend en eigent zich uitstekend voor decoratieve vormgeving.

kalkfamilie

“Natuurlijke airconditioning”

Net als leem zorgt kalk voor een gezond woonklimaat. Door de hoge pH-waarde van kalk en alkaliteit vindt schimmel geen voedingsbodem in kalk, hetgeen een positieve uitwerking heeft voor vochtige ruimtes en achter meubelen (kasten) bij koude wandoppervlaktes.
Daarnaast neemt kalk overvloedige vocht uit de lucht op (hoge luchtvochtigheid) en staat het vocht bij een drogere periode (lage luchtvochtigheid) weer naar binnen af. De kalkwanden “ademen” als het ware en worden een “natuurlijke airconditioning”.Kalkstuc wordt mede door die reden vaak toegepast in vochtige woningen om de lucht te reguleren.

Kies voor gezonde materialen

Want aangezien mensen ca. 90% van hun tijd tegenwoordig binnen doorbrengen en maar 10% in de vrije natuur, is het zaak om te kiezen voor natuurlijke bouwproducten voor de wanden van je woning, als zogenaamde “derde huid”.

kalkkeuken