Leemproducten 100% natuurlijk

logo_leem
Bouwen met leem: kwaliteit al meer dan 9000 jaar
Eén derde van de wereldbevolking leeft in huizen opgetrokken uit leem. Veel van de voor 1950 gebouwde huizen met binnenwanden en verdiepingsvloeren van leem zijn nog intact. Echter, sinds leem als kant-en-klaar bouwmateriaal op de markt wordt gebracht beleeft het een renaissance. Mede om de positieve gezondheidsaspecten van leem.
Technostuc is al vele jaren importeur van CONLUTO leem voor Nederland en Belgie. En een kennis-partner op het gebied van leembouw.

Leem is van nu
De moderne kant-en-klare leemproducten (leem als stukadoorsspecie, leemstenen, stampleem) vereenvoudigen de toepassing van dit aloude maar levendige bouw-materiaal. Daarom gebruikt men leem tegenwoordig niet alleen voor restauraties of renovaties, maar steeds meer voor nieuwbouw projecten.

webmodder2

Beroemde gebouwen van leem

De door de Unesco tot wereldcultuur-erfgoed benoemde stad Shibam in Wadi Hadramaut (Zuid Jemen) wordt ook wel het ‘Chicago van de woestijn’ genoemd. Er staan flat-gebouwen tot 9 verdiepingen die uit lemen stenen en houten steun-constucties bestaan. Veel gebouwen zijn 30 meter hoog en staan al meer dan 500 jaren.

Leem wetenswaardigheden

Waar regenwater plassen maakt onstaat leem door erosie uit zand, klei en ander gesteente. Klei werkt als bindmiddel en verleent leem de nodige kleefkracht. Hoe meer klei des te flexibeler de leem is bij het verwerken. Hoe vochtiger leem is, hoe kleverig en kneedbaarder hij is – hoe droger, hoe moeilijker te verwerken. Door toevoeging van water kan leem steeds weer kneedbaar worden gemaakt.

Met leem is het gezond wonen

Leem is ecologisch en biologisch een waardevol product én wordt zelfs als genezend ervaren. In verschillende culturen neemt men leembaden voor de reinigende en genezende werking van de mineralen. De Conluto leemproducten van Technostuc zijn natuurlijk, huidvriendelijk en zonder toevoeging van chemicaliën.
In een woning slaat leem warmte op en reguleert de kamerluchtvochtigheid. Een relatieve luchtvochtigheid tussen 45 en 70 procent is voor mensen aangenaam. Huizen en woonruimtes gemaakt van leem hebben een ideale gemiddelde luchtvochtigheid tussen 45 en 55 procent. Daarnaast reinigt leem de lucht, werkt anti-bacterieel, absorbeert luchtjes én de kleimineralen in leem binden schadelijke stoffen uit de lucht.
Dus leef gezond met leem!

webshibamyemen

De karaktereigenschappen van leem als stuc- en bouwmateriaal:

  • Leem reguleert de luchtvochtigheid
  • Leem absorbeert geurtjes en neemt schadelijke stoffen op uit de lucht
  • Leem neemt warmte op en geeft het weer af (accumulatie)
  • Leem is gebruiksvriendelijk
  • Leem beschermt hout
  • Leem is 100% natuurlijk
  • Leem is herbruikbaar
  • Leem is niet waterbestendig
leemhoopjes