Leemproducten 100% natuurlijk

logo_leem
Bouwen met leem: kwaliteit al meer dan 9000 jaar
Eén derde van de wereldbevolking leeft in huizen opgetrokken uit leem. Veel van de voor 1950 gebouwde huizen met binnenwanden en verdiepingsvloeren van leem zijn nog intact. Echter, sinds leem als kant-en-klaar bouwmateriaal op de markt wordt gebracht beleeft het een renaissance. Mede om de positieve gezondheidsaspecten van leem.
Technostuc is al vele jaren importeur van CONLUTO leem voor Nederland en Belgie. En een kennis-partner op het gebied van leembouw.

Leem is van nu
De moderne kant-en-klare leemproducten (Zoals stukadoorsspecie, leemstenen, stampleem) vereenvoudigen de toepassing van dit aloude maar levendige bouw-materiaal. Daarom gebruikt men leem tegenwoordig niet alleen voor restauraties of renovaties, maar steeds meer voor nieuwbouw projecten.

webmodder2

Beroemde gebouwen van leem

De door de Unesco tot wereldcultuur-erfgoed benoemde stad Shibam in Wadi Hadramaut (Zuid Jemen) wordt ook wel het ‘Chicago van de woestijn’ genoemd. Er staan flat-gebouwen tot 9 verdiepingen die uit lemen stenen en houten steun-constucties bestaan. Veel gebouwen zijn 30 meter hoog en staan al meer dan 500 jaren.

Leem wetenswaardigheden

Waar regenwater plassen maakt onstaat leem door erosie uit zand, klei en ander gesteente. Klei werkt als bindmiddel en verleent leemproducten de nodige kleefkracht. Hoe meer klei des te flexibeler het is bij het verwerken. Hoe vochtiger leem is, hoe kleverig en kneedbaarder hij is – hoe droger, hoe moeilijker te verwerken. Door toevoeging van water kan leem steeds weer kneedbaar worden gemaakt.

Met leem is het gezond wonen

Leem is ecologisch en biologisch een waardevol product én wordt zelfs als genezend ervaren. In verschillende culturen neemt men leembaden voor de reinigende en genezende werking van de mineralen. De Conluto leemproducten van Technostuc zijn natuurlijk, huidvriendelijk en zonder toevoeging van chemicaliën.
In een woning slaat leem warmte op en reguleert de kamerluchtvochtigheid. Een relatieve luchtvochtigheid tussen 45 en 70 procent is voor mensen aangenaam. Huizen en woonruimtes gemaakt van leem hebben een ideale gemiddelde luchtvochtigheid tussen 45 en 55 procent. Daarnaast reinigt leemproducten de lucht, werkt  het anti-bacterieel, absorbeert het luchtjes én de kleimineralen binden schadelijke stoffen uit de lucht.
Dus leef gezond met leem!

webshibamyemen

De karaktereigenschappen van leem als stuc- en bouwmateriaal:

  • Reguleert de luchtvochtigheid
  • Absorbeert geurtjes en neemt schadelijke stoffen op uit de lucht
  • Neemt warmte op en geeft het weer af (accumulatie)
  • Is gebruiksvriendelijk
  • Beschermt hout
  • Is 100% natuurlijk
  • Is herbruikbaar
  • Is niet waterbestendig
leemhoopjes