In Vlaanderen blijven er ook in 2012 subsidies voor na-isolatie

In Vlaanderen blijven er ook in 2012 subsidies voor na-isolatie

Diverse subsidies en fiscale voordelen voor het na-isoleren van woningen werden eind 2011 geschrapt. Toch kent Vlaanderen ook in 2012 een aantal nieuwe tegemoetkomingen voor vloer-, muur- en gevelisolatie.

naturethermmontage3Stimulatie

De Vlaamse federatie vond eind 2011 dat er te veel overbodige subsidie-mogelijkheden waren, terwijl bepaalde vormen van isolatie, zoals muur- en vloerisolatie, nog niet ondersteund werden.

Begin 2012 zijn er enkele hervormingen doorgevoerd die het succes van bijvoorbeeld de specifieke dakisolatie-premie, waardoor 3x meer daken dan voorheen werden geïsoleerd, moeten volgen.

Een belangrijk verschil is dat de premies/subsidies van regio tot regio verschilden en door andere partijen werden verstrekt. Nu is er één instantie, de netbeheerder, die in heel Vlaanderen dezelfde subsidies verstrekt.

Eén tarief van subsidie

Naast subsidiespremies voor dakisolatie zijn er ook subsidies voor muur- en vloerisolatie in het leven geroepen, omdat onderkend wordt dat ook daar nog veel energiebesparing kan worden bereikt. Sinds 1 januari 2012 geldt er één premie tarief voor zowel dak-, muur- als vloerisolatie. Deze bedraagt 6 Euro per m2.

Anders dan voorheen komen ook kleine oppervlaktes onder de 40m2 in aanmerking, met een bovengrens van 120m2. Voor de specifieke isolatie van buitenmuren kan de premie nog hoger uitvallen.

natureflexzolderMinder bedeelden en luxe investeringen

Voor de minder bedeelden in huurwoningen blijft er per jaar een budget beschikbaar om ca. 3.000 daken na te isoleren.
Daartegenover staat dat de subsidies op luxe investeringen zoals domotica of zonnewering vervallen.Ook de subsidies op zonnepanelen en isolerende ramen werd aan banden gelegd.

Voor de nieuwbouw is de subsidie op Passiefhuizen geheel geschrapt, maar worden steeds energiezuiniger bouwen en nieuwe technologieën, zoals zonneboilers en warmtepompen, wel aangemoedigd o.a. via inkomens-afhankelijke premies.

Posted by robin