Naturetherm Heat binnenisolatie mét wandverwarming

Energiebesparen met het comfort van stralingswarmte.
Net als de zon…

logo_binnenisolatie

Aangenaam warm

De grote kracht van warmtewanden is de stralingswarmte, die vergelijkbaar is met de warmte die ervaren wordt als men in de zon loopt. Doordat de gehele muur verwarmd wordt straalt deze warmte gelijkmatig in de ruimte. Zodoende is het bij het plafond even warm als bij de vloer. Daardoor wordt lucht- en stofcirculatie zoveel mogelijk vermeden.
Het systeem van wandverwarming is vergelijkbaar aan die van vloerverwarming, leidingen waardoor warm water stroomt met een temperatuur van ongeveer 40 graden (lage temperatuur verwarming). De voordelen zijn dat er geen radiatoren geplaatst hoeven worden en dat ze, in vergelijking met c.v., energiezuiniger zijn.
Bovendien wordt de warmte als comfortabeler ervaren dan centrale verwarming. Stralings-warmte is een directe vorm van warmte : als de thermostaat op 18 graden staat voelt het aan als 20 graden. Dat geeft een behoorlijke energiebesparing.

isolatiewandverw2

Bevordert de gezondheid

Bij een warmtewand wordt de gehele wand verwarmd. Het gevolg hiervan is dat het menselijke lichaam minder warmte uitstraalt naar de omgeving. Doordat de lucht minder behoeft te worden verwarmd blijft de luchtkwaliteit beter dan bij een radiatorenverwarming. De lucht is minder droog en bevat minder stof en meer negatieve ionen, dit is bevorderlijk voor de gezondheid.
Het systeem van warmtewanden kan men ook gebruiken voor de koeling van een woning. Hiervoor is een relatief kleine aanpassing nodig van het systeem. Vergeleken met traditionele koeling d.m.v. airconditioning heeft koeling met warmtewanden veel voordelen. Airco’s veroorzaken veel luchtbeweging met een dikwijls onaangenaam gevoel van tocht. De wanden mogen niet kouder worden dan 20° C, omdat de omgeving anders onaangenaam aanvoelt.

Energie besparend

Door de verlaagde kamer-luchttemperatuur, bij grotere behaaglijkheid, wordt het energieverbruik wezenlijk verminderd. Men rekent gemiddeld circa 6% per 1 °C verlaagde kamer-luchttemperatuur. De lage kamer-luchttemperatuur heeft ook het duidelijke fysiologische voordeel dat de zuurstofopname wezenlijk verhoogd wordt. Dankzij de grote beschikbare wandoppervlakken kan met lage temperaturen en dus lage verwarmingstemperaturen gewerkt worden. De wandverwarming is daarom ook ideaal bij gebruik van lage temperatuur-energiebronnen zoals verwarmingsketels, warmtepompen en zonnecollectoren.

Soorten wandverwarming

Registers en losse buizen
Er zijn verzchillende oplossingen voor wandverwarming. Enerzijds zijn er de losse buizen die men dmv. klikrails op de wand of op de Naturetherm binnenisolatie monteert (net als vloerverwarming, maar dunnere buis). Daarnaast zijn er standaard registers die men op de muur of op de Naturetherm binnengevelisolatie kan monteren en vervolgens met knelfittingen aan elkaar doorkoppelt. Als laatste zijn er oplossingen die bestaan uit kant-en-klare elementen van bijvoorbeeld 25mm leemplaten met buizen erin. Deze laatsten kan men direct tegen een (buiten)wand monteren en doorkoppelen.

Naturetherm Heat is een compleet binnenisolatiesysteem van type HL of HK mét de wandverwarming. Voor het Naturetherm Heat werken we met WEM wandverwarming. Deze levert systemen die specifiek geschikt zijn voor wandverwarming. De leidingen zijn opgebouwd uit kunststof- aluminium-kunststof in een diameter van 16mm, zodat de leidingen beter ‘blijven staan’ en ze beter kunnen worden afgeperst (luchtvrij) dan standaard kunststof leidingen. Kijk op: www.wem-wandheizung.de

Naturetherm afwerking

Naturetherm HL met Leemstuc en Naturetherm HKplus met Kalkpleister gaan zeer goed samen met wandverwarmingssystemen. Beide producten warmen zich op en verspeiden de warmte op een egale wijze over het hele wandvlak. Waarbij leem als eigenschap heeft dat het relatief lang warmte opslaat, waardoor een langedurige uitstraling optreedt. Ook de houtvezelisolatie platen slaan warmte op en geven het bij een lagere binnentemperatuur aan de binnenruimte af.

Verwerking altijd volgens de Technische Informatie Bladen (TIBnt-bladen) voor Naturetherm Heat. In het kort:
1. Naturetherm HL leemafwerking en wandverwarming
Op de gemonteerde Naturetherm HL houtvezelisolatieplaten worden de warmtewand registers of losse leidingenaangebracht. De klikrails voor de buizen worden met slagpluggen door de isolatie in de muur vastgezet. Na montage van de buizen wordt een Naturethermleemraaplaag aangebracht tussen de leidingen, gelijk met het oppervlak van de leidingen.
Na een korte drogingstijd wordt een tweede Naturetherm leemraaplaag doorgezet over de buizen met een dekking van min. 1 cm. Om verwachte scheurvorming door thermische spanningen agv. de verwarmde buizen tegen te gaan wordt een Naturetherm glasvezelwapening aangebracht in deze laag (over de buizen). De weefselbanen moeten elkaar overal min. 10cm overlappen.
Na volledige droging van de leemraaplagen (kan bevorderd worden door voor het begin van het stucwerk de buizen op gebruikstemperatuur te brengen) kan een Naturetherm Leem afwerkpleister worden aangebracht van Fijnpleister of Edelpleister op kleur.

2. Naturetherm HKplus kalkafwerking over de wandverwarming
De ondergrond van Naturetherm houtvezelisolatieplaten berapen met Naturetherm Klimaat-kalkpleister in een laagdikte van ca. 30 – 40 mm. Voor deze dikte moet met meerdere lagen gewerkt worden (eerst een leidingvullende laag en vervolgens een klimaat-kalkraaplaag). Onderlinge lagen altijd horizontaal opruwen met een getande rei en volledig laten drogen. Droogtijd ca. 2 dagen per mm laagdikte. De laatste laag Naturetherm klimaat-kalkraaplaag vlak onder de rei brengen en met behulp van een pleisterspaan pleisteren. In de gehele raaplaag, over de buizen, een Naturetherm glasvezelweefsel opnemen.

blijleven
wandverwleem3
wandverwinleem2