Naturetherm Clay HL Binnenisolatie met leemstuc

Natuurlijk binnengevelisolatie-systeem voor monumenten, oude boerderijen, woningen die nageïsoleerd moeten worden, kantoren, scholen, etc…

logo_binnenisolatie

Naturetherm Clay HL

Dit systeem voor isolerende voorzetwanden, of te wel binnenisolatie, combineert de positieve eigenschappen van twee van de oudste natuurlijke bouwmaterialen ter wereld: hout en leem. De Naturetherm houtvezelisolatieplaat is speciaal voor het naïsoleren van de binnenzijde van buitengevels ontwikkeld.
De eigenschap van houtvezelisolatie is dat het veel vocht kan bufferen. De stabiele houtvezelisolatieplaat zorgt voor een gecontroleerde accumulatie van vocht en die door de capillaire eigenschappen van de houtvezels gedoseerd wordt afgegeven. De condensopvang ligt in de houtvezelisolatieplaat, waardoor de constructieve gevel niet door condensvocht wordt verzadigd. De meeste andere isolatiematerialen kunnen geen vocht reguleren en zijn daarom niet geschikt voor binnenisolatie van gevels.
Naast het isoleren is het luchtdicht maken van gevels belangrijk voor het gevoel van behaaglijkheid. Bakstenen gevels zijn niet lucht- en winddicht. Span maar eens een stuk plasticfolie tegen de binnenzijde van een ongeïsoleerde gemetselde muur (bijvoorbeeld aan de binnenzijde van een garage) dan ziet men de folie opbollen van de winddruk! Voor het luchtdicht maken had men vroeger dikke pleisterwerklagen nodig aan de binnenzijde van een woning en behang. Het Naturetherm-systemen levert ook de benodigde lucht- en winddichting, maar zijn toch ‘ademend’. Zodra men in een windstille, tochtvrije omgeving is voelt het direct warmer aan, zonder dat men dikke isolatielagen nodig heeft.

conferentieoord3

Regulerende werking

De afwerking met Naturetherm leemstuc is een bewuste keuze voor een gezonder en aangenamer woon- en leefklimaat. De Naturetherm leemstuc-producten hebben van nature een regulerende werking op de vochtigheid van een ruimte. Daarnaast filtert leem schadelijke stoffen uit de lucht, werkt anti-bacterieel en draagt het bij aan een aangename warmte.Tevens voorkomt leem het onstaan van schimmel en zorgt leemstuc, door het lagere evenwichtsvochtgehalte, dat houten balken niet zullen gaan rotten door het na-isoleren.

Het is ook mogelijk om het Naturetherm Clay HL binnenisolatie-systeem te voorzien van wandverwarming voor een nog hoger wooncomfort en meer energiebesparing: Naturetherm Greenheat Infrarood.

Kijk ook bij: “over leem”

bewustleven

Isolatie-waardes (Rc) Naturetherm Clay HL systeem (bij benadering):

  • 40 mm isolatiedikte: Rc= 1,00 m2K/W
  • 60 mm isolatiedikte: Rc= 1,50 m2K/W
  • 80 mm isolatiedikte: Rc= 2,00 m2K/W
  • 100 mm isolatiedikte: Rc= 2,50 m2K/W

Lambda van Naturetherm houtvezelisolatie: 0,040 W/mK
Lambda van Naturetherm leem raaplaag met stro: 0,65 W/mK

De eigenschappen van leem en houtvezel liggen zeer dicht bijeen. Naturetherm Clay HL is een compleet systeem met materialen die zich hebben bewezen in de praktijk en onstaan uit de bundeling van krachten van gerenommeerde leveranciers. Kies voor de zekerheid van een systeem!

tekbinnenisolwand

De opbouw van het Naturetherm Clay HL binnenisolatie systeem in het kort:

1. Ondergrond voorbereiding
De ondergrond dient vrij te zijn van verontreinigingen zoals oude pleisterlagen, oude verflagen, behang, etc. Bij de binnenzijdige isolatie van gevels is van belang dat deze droog zijn en vrij van optrekkend vocht. Indien er optrekkend vocht in de gevels aanwezig is dienen passende maatregelen tegen het optrekkende vocht genomen te worden. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan het injecteren van de gevel of het aanbrengen van een andersoortig vochtscherm.
wand_pavadentro
2. Absorberleempleisterlaag op de ondergrond aanbrengen
Op de ondergrond wordt een Naturetherm leemstuc-raaplaag (absorberlaag) aangebracht waarmee de ondergrond wordt uitgevlakt en om een goed contact te verkrijgen tussen de houtvezelisolatie-platen en de wand om een optimale uitwisseling van capillair vocht te bewerkstelligen. Tevens is dit van belang om een vlakke wandafwerking te kunnen realiseren.
gr_iwd1
3. Montage houtvezelisolatieplaten
De platen dienen naadloos op elkaar aan te sluiten. Hiervoor is het van belang om waterpas te starten met de eerste laag. Vervolgens de houtvezelisolatieplaten in halfsteens verband tegen de nog vochtige leemabsorberlaag ‘aankloppen’ en met circa 6 tot 8 schotelpluggen per m2 vastboren in de muur. Schoteloppervlak gelijk met het oppervlak van de platen.
gr_iwd2
4. Aanbrengen leemstuc raaplaag met weefsel
Een egale raaplaag van Naturetherm Leemstuc raaplaag dient te worden aangebracht over de houtvezelisolatieplaten. De laagdikte dient minimaal 10 mm te bedragen (maximaal ca. 20 mm); vlakzetten met een lange getande wandrei. In de vochtige leem wordt glasvezel-wapeningsweefsel ingebed in het buitenste 1/3-deel van de leemstuclaag en ‘nagepleisteren’ met een rvs-spaan of een rvs-spackmes. Het weefsel mag niet ‘blootliggen’; de naden van het weefsel dienen minimaal 100 mm te overlappen.
gr_iwd3
5. Afwerking: Naturetherm Leemafwerking
Het Naturetherm Clay HL leemstuc-systeem op de houtvezelisolatieplaten bestaat uit een twee-laagse opbouw. Op de Naturetherm leemstuc raaplaag dient een Naturetherm leemstuc afwerklaag te worden aangebracht. Dit kan bestaan uit Naturetherm Leem Afwerklaag met strovulling, Naturetherm Leem Fijnpleister (bruin) of Naturetherm Leem Edelpleister in 16 kleuren, o.a. edelwit, oudwit, ivoor, Provence geel, kiesel licht grijs, leemgroen, arancio orange, ardesia leisteen, leemblauw, leemrood. Deze afwerkpleisters licht opschuren met een sponsbord, of voor meer reliëf met een natuurspons. Ook kunnen Naturetherm leem afwerkpleisters met een rvs-spaan glad worden afgewerkt.
gr_iwd4