Naturetherm binnengevelisolatie Kalk

Natuurlijk binnengevelisolatie-systeem voor monumenten en oude woningen, kantoren, scholen, etc…, dat eventueel ook kan worden voorzien van behang*.

logo_binnenisolatie

Naturetherm Calc

Net als Naturetherm Clay HL binnengevelisolatie combineert dit systeem voor isolerende voorzetwanden de positieve eigenschappen van twee natuurlijke bouwmaterialen: hout en kalk.
De Naturetherm houtvezelisolatieplaat is speciaal voor het naïsoleren van de binnenzijde van buitengevels ontwikkeld. Bij het na-isoleren aan de binnenzijde van buitenmuren worden helaas veel fouten gemaakt. Geïsoleerde voorzet-wanden worden vaak onzorgvuldig of foutief aangebracht òf er worden verkeerde materialen gebruikt. Daardoor kunnen bijv. schimmels ontstaan, die ongezonde woonsituaties en allergische reacties veroorzaken. Vanwege deze problemen is er veel bouwbiologisch onderzoek gedaan. Het blijkt dat met name natuurlijke producten als leem, kalk en houtvezel-isolatie het beste gewapend zijn tegen vocht en schimmels, tevens filteren ze schadelijke stoffen uit de lucht. Deze producten hebben als eigenschap dat ze een vochtregulerende werking hebben, ze bufferen overtollig vocht in zich en geven het later weer af aan hun omgeving, waardoor deze producten veel beter presteren bij binnenisolatie. De oudste bouwmaterialen ter wereld, maar passend in ieder modern en gezonde ruimtes. Dit is Naturetherm!

hkplus

‘Management’ van de binnenlucht

Ook de Naturetherm Calc bio-klimaat kalkpleister-producten kunnen vochtigheid uit de lucht van een ruimte opnemen en vervolgens weer afgeven. Daarnaast is natuurkalk in staat om schadelijke stoffen uit de lucht te neutraliseren. Tevens voorkomt kalk door haar alkaliteit het onstaan van schimmels.

Het is ook mogelijk om het Naturetherm Calc isolatie-systeem te voorzien van elektro, infrarood stralingswarmte, wandverwarming voor een hoger wooncomfort en meer energiebesparing: Naturetherm Greenheat.

Kijk ook bij: “over kalk”

Isolatie-waardes (Rc) Naturetherm Calc systeem (bij benadering):

  • 40 mm isolatiedikte: Rc= 0,94 m2K/W
  • 60 mm isolatiedikte: Rc= 1,38 m2K/W
  • 80 mm isolatiedikte: Rc= 1,82 m2K/W
  • 100 mm isolatiedikte: Rc= 2,27 m2K/W

Lambda van Naturetherm houtvezelisolatie: 0,045 W/mK
Lambda van Naturetherm kalk raaplaag: 0,81 W/mK

Ook Naturetherm Calc is een compleet systeem met materialen die zich hebben bewezen in de praktijk en onstaan uit de bundeling van krachten van gerenommeerde leveranciers. Kies voor de zekerheid van een systeem!

aangenaamleven

De opbouw van het Naturetherm Calc binnenisolatiesysteem in het kort:

1. Ondergrond voorbereiding
De ondergrond dient vrij te zijn van verontreinigingen zoals oude pleisterlagen, oude verflagen, behang, etc. Bij de binnenzijdige isolatie van gevels is van belang dat deze droog zijn en vrij van optrekkend vocht. Indien er optrekkend vocht in de gevels aanwezig is dienen passende maatregelen tegen het optrekkende vocht genomen te worden. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan het injecteren van de gevel of het aanbrengen van een andersoortig vochtscherm.

2. Absorberleempleisterlaag op de ondergrond aanbrengen
Op de ondergrond wordt een Naturetherm leemstuc-raaplaag (absorberlaag) aangebracht waarmee de ondergrond wordt uitgevlakt en om een goed contact te verkrijgen tussen de houtvezelisolatie-platen en de wand om een optimale uitwisseling van capillair vocht te bewerkstelligen. Tevens is dit van belang om een vlakke wandafwerking te kunnen realiseren.

3. Montage Naturetherm Calc houtvezelisolatieplaten
De platen dienen naadloos op elkaar aan te sluiten. Hiervoor is het van belang om waterpas te starten met de eerste laag. Vervolgens de houtvezelisolatieplaten in halfsteens verband tegen de nog vochtige leemstuc absorberlaag ‘aankloppen’ en met circa 6 tot 8 schotelpluggen per m2 vastboren in de muur. Schoteloppervlak gelijk met het oppervlak van de platen.

4. Aanbrengen kalk raaplaag met weefsel
Een egale raaplaag van Naturetherm Calc bio klimaat-kalk (biologische natuurkalk) dient te worden aangebracht over de Naturetherm houtvezelisolatieplaten. De laagdikte dient minimaal 10 mm te bedragen (maximaal ca. 25 mm); vlakzetten met een lange rei. In de vochtige kalk wordt glasvezel-wapeningsweefsel ingebed in het buitenste 1/3-deel van de raaplaag en ‘nagepleisteren’ met een rvs-spaan of een rvs-spackmes. Het weefsel mag niet ‘blootliggen’; de naden van het weefsel dienen minimaal 100 mm te overlappen.

5. Afwerking: Kalk gladpleister
Sausklaar te maken door bio-gladpleister in twee dunne laagjes van ca. 1mm op te brengen, eerste laag voorzetten, tweede laag van ca. 1mm gladpleisteren met gebruik van een beetje water. Deze laag is saus-/behangklaar. Bij voorkeur afwerken met Technostuc Kalkverf op basis van putkalk in n.t.b. kleur òf Technostuc Silicaatverf in kleur. Eventueel te behangen met een decoratief papierbehang (geen vinyl).

*) Let op:
bij behangwerk: alleen papierbehang en geen vinylbehang aanbrengen
bij muurverf: alleen damp-open muurverf aanbrengen en geen acrylaat- of latexverf. Wij kunnen u een damp-open Klimaat-Muurverf – silicaatverf voor binnen leveren in vele kleuren afgestemd op het Naturetherm-systeem.

wand_pavadentro