Openluchtmuseum Genk

museum leembouw

Openluchtmuseum Genk

Om te zien hoe er in het verleden met leemstuc gewerkt werd, en waarvoor leem zoal werd gebruikt bij woningbouw is er de mogelijkheid om terug te gaan in de tijd. In het openluchtmuseum Bokrijk nabij Genk, net over de Belgische grens, zijn er meer dan 100 historische gebouwen heropgebouwd in oorspronkelijke staat, w.o. woningen, een molen, een kerk en schuren. Ze stammen grotendeels uit drie historische dorpen uit de Belgische bouwgeschiedenis.

Leemstuc gevels

Woningen opgetrokken uit houten draagconstructies en vullingen van wilgentakken-vlechtwerk en leemstuc, waren vroeger de normaalste zaak. Leem was, veelal lokaal, voor handen en was een belangrijk bouwmateriaal.

Gevels werden afgewerkt met leemstuc om de weersinvloeden tegen te gaan, vloeren werden van stampleem gemaakt. De armere boeren lieten de gevels bruin van de leem, de rijkere boeren kalkten de gevels met kalk(verf) wit om een luxere uitstraling te krijgen. Onderhoud aan de gevels was normaal en werd jaarlijks gepleegd, omdat men wist dat leem niet volledig vochtbestendig was.

In het 550 hectare grote museum is voor iedereen vertier van klein tot groot. Al zijn het alleen al de acteurs die live scenes uit de oudheid naspelen, zoals de donderpreek in de kerk door meneer pastoor of de strenge dorpsklas van meneer de Bruyn, van 100 jaren geleden.

Voor mensen die geinteresseerd zijn in leembouw zeker een aanrader. Kijk op: www.bokrijk.be

Posted by robin