Rajasil TKP traskalk

Stucafwerking voor historische gebouwen en monumenten. Technostuc Rajasil TKP is een hydraulische kalkpleister met tras voor gevels van oud metselwerk bij kerken, monumenten, oude boerderijen, etc. Voor buiten en binnen.

logo_technostuc_rajasil

Rajasil TKP traskalk

Technostuc Rajasil TKP traskalk pleisters worden veel in de restauratie en renovatie gebruikt omdat ze zeer goed samengaan met de veelal zachte oude stenen en de zachte kalkhoudende metselmortels. Ook in de nieuwbouw vinden TKP traskalk mortels steeds meer hun weg door de positieve eigenschappen van traskalk.

Het oudst bekende bindmiddel voor stucwerk is kalk. Echter, zuivere kalk heeft naast veel voordelen ook enkele nadelen: het hardt alleen aan lucht, is slechts gering slijtvast en weinig vochtbestendig. De Grieken en Romeinen ontdekten lang geleden een andere natuurlijke toeslagstof om aan kalk toe te voegen: tras.

Tras, ook wel puzzolaan genoemd, is een vulkanisch gesteente dat met kalk, en later ook met cement, werd gemengd en gebruikt als bindmiddel. Tras-houdende kalkmortel hardt ook uit in water en heeft een veel grotere vastheid. De tras-deeltjes omhullen de kalk bestanddelen, waardoor deze beter beschermd worden tegen weersinvloeden en gevels langer meegaan.

Tras geeft stucmortels uitmuntende eigenschappen. Zo zijn stucmortels door tras veel soepeler te verwerken, veel beter vocht- en waterbestendig, harden spanningsarm uit, zijn diffusie-open enworden kalkuitbloeiingen op gevels (witte uitslag of kalksluiers) voorkomen.

Rajasil-TKP

Rajasil TKP traskalk

Technostuc Rajasil TKP is leverbaar in 3 types cq. korrelgroottes:

  • GROF 8mm; laagdikte 10 tot 25mm
  • MIDDEL 3,5 mm; laagdikte 8 tot 15mm
  • FIJN 1,5 mm; laagdikte 5 tot 10mm

Indien dikkere lagen worden aangebracht zal in meerdere lagen moeten worden gewerkt waarbij steeds de onderste laag opgeruwd en volledig uitgehard dient te zijn.
Alle types TKP zijn handmatig verwerkbaar, TKP MIDDEL is echter ook machinaal verwerkbaar. Tevens kunnen er op wens zeer fijne vlas-vezels aan de TKP worden toegevoegd waardoor de kans op scheurvorming in de pleisterlaag wordt geminimaliseerd.

Technostuc Rajasil TKP aangebracht op gevels kan worden afgewerkt met verschillende finish-lagen uit het Technostuc assortiment, zoals met fijn schuurwerk van Technostuc Rajasil KFIP. TKP FIJN kan als schuurwerk worden opgeleverd (filsen). Om de stuclaag tegen weersinvloeden te beschermen dient deze met Technostuc silicaatverf te worden afgewerkt.

Technostuc_KalkCement_pleister-1